Dieta dla Charcot-Marie-Tooth

Radzenie sobie z objawami choroby Charcot-Marie-Tooth za pomocą żywienia

Żywienie nie może wyleczyć ani zatrzymać choroby Charcot-Marie-Tootha (CMT), ale może być bardzo pomocne w radzeniu sobie z jej objawami

powiedziała dyplomowana dietetyczka Sara Kevern ponad 200 osobom oglądającym internetową sesję szkoleniową CMTA w dniu 1.04.2021.

Z drugiej strony, złe odżywianie może pogorszyć objawy, “więc zdecydowanie warto zwrócić uwagę i spróbować rozwinąć dobre nawyki i naprawdę zoptymalizować swoje odżywianie, nawet jeśli nie będzie to miało leczniczego efektu”.

Pani Kevern, która pracuje w Klinice Nerwowo-Mięśniowej w Stanford Healthcare, nakreśliła trzy objawy choroby nerwowo-mięśniowej, które mogą być złagodzone przez dobre odżywianie:

  • stan zapalny
  • zmęczenie
  • niedobory i toksyczność witamin/minerałów.

Stan zapalny to w zasadzie łańcuch reakcji chemicznych w organizmie, które mogą powodować stres oksydacyjny, uszkodzenie tkanek, złogi tłuszczu na nerwach lub zmiany mitochondrialne. Te zmiany w organizmie mogą powodować ból i wpływać na zdrowie nerwów, dlatego też ważne jest, aby łagodzić stan zapalny.

Drugim obszarem, w którym odpowiednia dieta może pomóc w chorobie nerwowo-mięśniowej, jest optymalizacja energii i zmniejszenie zmęczenia przez odpowiednią równowagę makroskładników.

Trzecim sposobem jest zajęcie się wszelkimi niedoborami lub toksycznością mikroelementów. 

Białko powinno stanowić  mniej niż jedną trzecią dziennego spożycia kalorii

Potrzeby każdego człowieka są inne, jednak uogólniając białko (którego źródłem są drób, ryby, jaja, produkty sojowe, soczewica, fasola, orzechy i nasiona) powinno stanowić  mniej niż jedną trzecią dziennego spożycia kalorii. Białko składa się z aminokwasów, które są najmniejszymi składnikami białka, jakie może wchłonąć przewód pokarmowy. Pani Kevern powiedziała, że kiedy jemy białko, trawimy je w postaci aminokwasów, które organizm następnie przekształca w pełne białka i transportuje tam, gdzie są potrzebne. Mamy bardzo małą kontrolę nad tym, co nasz organizm robi z białkiem, które spożywamy.

Węglowodany mogą powodować zmęczenie

Większość ludzi powinna spożywać prawie połowę swoich dziennych kalorii w postaci węglowodanów, które dostarczają energii mięśniom. Rodzaj i ilość ma znaczenie – zbyt duża ilość węglowodanów lub węglowodany nadmierne przetworzone/rafinowane mogą powodować zmęczenie. Węglowodany znajdują się w trzech głównych grupach żywności – produktach skrobiowych i zbożowych, owocach oraz produktach mlecznych. Proste węglowodany są bardziej przetworzone i nie zawierają błonnika, podczas gdy węglowodany złożone zazwyczaj zawierają również błonnik. Jest on szczególnie ważny dla spowolnienia trawienia, regularnego wypróżniania, zdrowia serca i jelita grubego.

Dieta ketogenna lub niskowęglowodanowa to nie jest dobry pomysł przy CMT!

Pani Kevern nie zaleca diety ketogennej lub nisko węglowodanowej dla pacjentów z CMT. Ważne jest dostarczenie mięśniom odpowiednich węglowodanów, a dodatkowe obciążenie w postaci diety ketogennej nie jest optymalnym rozwiązaniem dla organizmu. Tak samo post przerywany (ang. intermittent fasting ) nie zawsze jest dobrym pomysłem dla osoby z CMT, pozbawianie organizmu energii przez więcej niż 16 godzin, to zbyt długo.

Tłuszcze jednonienasycone i Omega 3 są ważne dla zdrowia nerwów.

Pani Kevern powiedziała, że tłuszcz jest “niesamowicie ważny dla zdrowia nerwów”, zauważając, że osłonki mielinowe otaczające nerwy w około 70% składają się z tłuszczu. Jednak rodzaj tłuszczu jest ważny: tłuszcze nasycone i tłuszcze trans oraz tłuszcze Omega-6 są bardziej prozapalne, podczas gdy tłuszcze jednonienasycone i Omega-3 są przeciwzapalne. Zdrowe tłuszcze znajdują się  w takich pokarmach jak np. tłuste ryby zimnowodne, awokado, orzechy włoskie, oliwa z oliwek i len.

Witaminy i minerały są najlepsze, gdy pochodzą z żywności

Witaminy i minerały są mikroelementami. Pani Kevern wyjaśniła, że nie mają kalorii i najlepiej, gdy pochodzą z żywności, a nie z suplementów, ponieważ wchodzą w interakcje z innymi składnikami żywności, takimi jak fitoskładniki. Stwierdziła, że  “nie można uratować złej diety suplementami”.

Pani Kevern zauważyła, że podczas gdy witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w metabolizmie, zażywanie witaminy B6 może być toksyczne i prowadzić do neuropatii. Zażywanie ilości większej niż 200 miligramów dziennie może być toksyczne. Kurkumina z kolei wykazuje działanie zmniejszające markery zapalne i jest zdecydowanie warta wypróbowania według Pani Kevern. Wykazano także, że kreatyna jest całkiem pomocna i warta zbadania. Dietetyk poleciła również produkty probiotyczne, takie jak kimchi, kefir i jogurt, ale ostrzegła, że proces uzdrowienia jelit trwa kilka tygodni.

Magnez, który może pomóc zarówno w przypadku skurczów, jak i problemów ze snem, jest dość łatwy do pozyskania z żywności, takiej jak rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. W przypadku spożywania małej ilości tego typu produktów magnez może być suplementowany.

Optymalizacja diety to optymalizacja naszego stanu zdrowia

Na koniec pani Kevern powiedziała, że zapobieganie chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca, rak i cukrzyca, również odgrywa bardzo istotną rolę we wspomaganiu optymalizacji zdrowia mięśni. “Jest tak wiele powodów, dla których warto dbać o swój organizm, niezależnie od tego, czy będzie to pomocne w przypadku CMT, czy nie. Na dłuższą metę optymalizacja odżywiania i ogólnego stanu zdrowia wszystko poprawi.” 

Zobacz całą sesję z dietetyczką Sarą Kevern

Specjalne podziękowania

Special thanks
11

za udostępnienie źródła tekstu
for providing the source

Skip to content